Bescherm je waterleiding tegen de winter

Of het nu heel koud wordt of niet, het is sowieso verstandig om je buiten- en binnenwaterleidingen te beschermen tegen vorst. Dit kan door middel van glaswol, polyethyleenschuim of met een speciale vorstbeveiligingskabel. Bij Plieger raden we de laatste twee oplossingen aan voor de grootste garantie op het voorkomen van vorstschade.


Polyethyleen buisisolatie

Het Climaflex XT buisisolatie systeem van NMC is een heel eenvoudig systeem dat je over de buizen kan klikken en kan dichtkleven met de zelfklevende sluiting. Daarnaast bestaan er ook hoekstukken. Dit systeem zorgt voor een tijdsbesparing van ongeveer 50% ten opzichte van traditionele buisisolatie. Het aanbrengen van buisisolatie heeft bovendien nog meer voordelen. De warmteverliezen van uw sanitair- en verwarmingsinstallatie kunnen immer met 80% worden gereduceerd. Dat maakt de installatie zuiniger, verhoogt het rendement en garandeert een verminderde CO2-uitstoot. NMC Climaflex heeft ook geluiddempende eigenschappen en reduceert daarbij de stroom en tikgeluiden in de leidingen.

​​​​​​​

Verwarmingskabel / vorstvrij lint

Je kan ook kiezen voor een verwarmingskabel om de leiding vorstvrij te houden. Deze plaats je op de koudste plaats van de leiding. Let erop dat de temperatuursensor aan de kant van de leiding zit. Om de kabel goed te laten aansluiten met de buis kan je tie-wraps of tape gebruiken. De thermostaat stuurt de verwarmingskabel aan wanneer de vorst toeslaat. De voorwaarde voor het plaatsen van dit systeem is een stopcontact in de nabijheid van de waterleiding. In het begin van de winter kan je de kabel daarop aansluiten.


Gevelkraan beveiligen

Om te vermijden dat buitenleidingen of gevelkranen stuk vriezen, kan je ze in de winter beter afsluiten. Draai daarvoor de stopkraan dicht en de gevelkraan volledig open zodat het resterende water uit de leiding loopt.


Een beter alternatief is het installeren van een vorstvrije gevelkraan. Dit is ook een uitstekende oplossing als de buitenkraan niet kan worden afgesloten.