Verantwoord je huis verwarmen, hoe doe je dat?

Bijna de helft van uw energierekening bestaat uit kosten voor verwarming. Reden genoeg hier bewust mee om te gaan. Zet u bijvoorbeeld de thermostaat 1 graad lager, dan bespaart u al rond de 7% aan energiekosten zonder echt aan comfort in te leveren.

​​​​​​​Natuurlijk is de behoefte aan warmte in huis persoonlijk maar indien u genoegen neemt met ietsje minder is het handig onderstaande richtlijnen te kennen;

Slaapkamers hoeven niet warmer te zijn dan 16 graden. Gebruikt u de studeerkamer echt om te studeren? Dan gaat dat beter bij een lage temperatuur,18 graden is uitstekend voor de concentratie! 23°C is normaal voor de badkamer, 20°C voor de woon- en eetkamer, de werkruimte en de kinderkamers -als daar ook gepeeld wordt-, 18°C voor de keuken en 16°C voor de slaapkamers. In kamers waar u niet of nauwelijks bent kunt u de radiatoren gewoon dichtdraaien.


Lees meer in dit leuke artikel: omgevingspsycholoog


Wist u dat er slimme thermostaten zijn die de temperatuur van radiatoren per kamer regelen? Kijk hiervoor eens naar bijvoorbeeld een Honeywell Evohome thermostaat en individueel programmeerbare thermostaatkranen. Of vraag uw installateur. Plieger heeft verschillende slimme thermostaten in haar assortiment.


Een goed werkende CV-installatie, staat of valt met een goed onderhouden ketel en regelmatig ontluchtte radiatoren. Zie eenvoudig uw radiator ontluchten


Een uur voordat u gaat slapen, kan de thermostaat op 15 graden. Ook bij (langere) afwezigheid is dit een besparing die jaarlijks aardig op kan lopen. Voorheen was dit vooral een handmatig handeling, tegenwoordig kunt u dit geheel voorprogrammeren met slimme thermostaten. Zet de thermostaat niet helemaal uit om risico op vochtproblemen en bevroren leidingen te verkleinen.